Vir sziget | Programok 

Programok

A Zadartól mindössze 25 km-re fekvő Vir szigete egy apró gyöngyszem a horvát ékszergyűjteményben. A szigetre egy mintegy 390 m hosszú hídon át jutunk.

A számok szerelmeseinek:

  • A sziget 22 km2,
  • 10,12 km hosszú,
  • 4,2 km széles.
  • A tengerpart 31,43 km hosszú,
  • 150 méterre található az apartmantól

A tengerparton homokos és köves strandok váltogatják egymást, maga a tengerfenék pedig beljebb sétálva már inkább homokos.

A sziget déli partján kiépített strandok sora húzódik.
A búvárkodni vágyók gyakran találkozhatnak tengeri sünnel, tengeri uborkával és változatos halakat csodálhatnak meg.

A sziget északi partja előtt magasodik a Dinári hegység, ami a déli oldalinál sokkal csodálatosabb kilátást biztosít.

Vir négy nemzeti parkhoz is közel esik úgy, mint a Paklenica, a Kornati, Plitvicei tavak, és a Krka vízesés, melyek kellemes programokat, időtöltést kínálnak.

A túrázás szerelmesei festői szépségű túraútvonalak közül választhatnak, hogy gyalog szerrel járják be a sziget legeldugottabb részeit is.

Aki számára a nyaralás többet jelent a tengernél való megmártózásnál, merüljön el bátran az ország kínálta természeti és kulturális látványosságokban. Vir szigetről kiváló programok nyújtanak akár több hét tartalmas eltöltésére is lehetőséget.

A kultúra iránt érdeklődők számára Dalmácia maga a Paradicsom. A magyar történelem avatott ismerői számára biztosan ismerősen cseng majd jó néhány dalmát város neve, amelyek néhol még ma is őrzik ittlétünk 300 évének emlékeit.

Sajátos hangulatával, érintetlen természeti kincseivel igazi gyöngysorként ragyog az Adriai- tengerben a Dalmáciát körül ölelő szigetvilág. Az egymástól szinte karnyújtásnyira lévő szigetek homokos strandokkal, meredeken a tengerbe zuhanó sziklafalakkal és egy nyugodt kirándulás élményével kedveskednek az idelátogatóknak.

Zadar

Adria északi részén, a tengerpart legfejlettebb területén található Zadar város. Számos kis öblének köszönhetően a Zadar Riviéra természet adta szépségekben gazdag kirándulási úti célokat ajánl fel.

E Riviérán és környékén számos Nemzeti Park található: Paklaenica, Krka vízesés, Kornáti szigetcsoportok, valamint más természetvédelmi parkok, mint például Velebit és Telascica.

Zadar városában megtalálhatóak a római fórum maradványai. Egyedülálló szakrális építményei és sokrétű kulturális hagyományrendszere miatt sok történelmi és művészeti értéket kedvelő kedvenc városa. Az óvárosi részen a főtérhez közel helyezkedik el a piac és közvetlen mellette a halpiac, ami szintén felejthetetlen élményt nyújthat az odalátogatóknak.

Zadar kisebb-nagyobb szigeteit még teljesebbé teszik a több kilométer hosszú zadari Riviéra festőien tagolt partszakaszai, tiszta vizű strandjai.

Programok: A szigetek közötti hajós körutazások során (Robinson Crusoe) meneküljön el a mindennapos rohanó életstílus elől. Szervezett hajókirándulás során látogasson el a környező szigetekre és tekintse meg a szigeteken lévő romantikus településeket, melyek felejthetetlen kikapcsolódást rejtenek magukban. Úgy a szigeteken, mint Zadarban, konobákban szolgálják fel a horvát konyha ínycsiklandó különlegességeit. A gazdag történelmi- kulturális programok, kiállítások és műsorok még változatosabbá teszik majd a Horvátországban eltöltött pihenése idejét.

Minden évben Zadarban a Szent Donata templomban szervezésre kerül az úgynevezett „Zadar nyara és zenei estéi” című műsor.

A júliusi hónapban megtartott nagy turisztikai ünnep „Teliholdas  éjszaka” néven ismert. Ilyenkor Zadar utcái megtelnek a különféle reggelig tartó programokon résztvevőkkel, melyek szórakozási lehetőségeket nyújtanak minden generáció számára. A több napig tartó népi ünnep az úgynevezett „Maraske”, mely alkalmából Maraskinó likőrrel koccintanak.

Ne mulassza el meglátogatni azt a helyet ahol a fiatalok a zadari Riviérán kávéval várják a felkelő napot.